Skip to main content

Økonomi: Tjene penger utenlands som expat

Mange nordmenn drømmer om å jobbe i utlandet. Norge er en av de tryggeste og rikeste landene i verden. Allikevel bor det knapt fem millioner mennesker i landet vårt. Det å utforske verden og jobbe et par år i utlandet er det veldig mange som har veldig lyst til å gjøre.

Tjene penger i utlandet

Første steg er å skaffe seg jobb. Det finnes primært to måter å gjøre det på: 1. Man blir utsendt av sin norske arbeidsgiver. 2. Man skaffer seg en utenlandsk (lokal) kontrakt i et annet land.

De ulike alternativene har også veldig ofte ulike økonomiske utgangspunkt. Det å være ansatt i en norsk bedrift vil bety at man har norsk lønn. For eksempel kan du ende opp med å bo i Shanghai, men fortsatt tjene 500,000 kroner i året (eller mer).

Hvis du tar deg jobb for et kinesisk selskap, så vil du neppe kunne tjene halvparten av 500,000 kroner. Med andre ord: du skal passe på at kontrakten din samsvarer med forventningene dine. Det er veldig sjelden at nordmenn drar utenlands og jobber på lokale kontrakter i utviklingsland.

Skattefordeler utenlands

Norsk inntektsskatt er forholdsvis høy. Dette er også grunnen til at vi kan bruke så mye penger på utbygging av jernbane, veier, profesjonelle sykehus og skoler. De fleste andre land har ikke denne muligheten.

Det kan både være en fordel og en ulempe for deg som norsk arbeidstaker i utlandet. Fordelen er at du betaler mindre skatt. Norge ligger nemlig ganske høyt på listen over land hvor man som privatperson betaler mye penger til regjeringen. Vi har det veldig godt her i landet. Men vi betaler også en høy pris for å opprettholde velferdssamfunnet. Ulempen er naturligvis at du ikke kan nyte like godt av velferdsgodene som du kan i Norge. Rett og slett fordi de ikke eksisterer.

Husk å melde fra til Skatteetaten

Sørg for å betale all den skatten du skal når du bor utenlands.
Norske skatteregler for nordmenn i utlandet er utrolig kompliserte. I enkelte tilfeller vil du faktisk bli nødt til å skatte i Norge til tross for at du jobber og skatter i et annet land.

Dette er noe som kalles ”dobbel beskatning”, og er ofte svært lite populært blant arbeidstakere. Det viktigste er uansett at du sier fra til Skatteetaten om hvor du jobber samt hva du tjener.

Derfra er det opp til norske myndigheter å la deg vite om du trenger å betale skatt i Norge, eventuelt hva du skal betale. Du har nemlig et betalingsproblem hvis du har konstante pengeoverføringer til din norske konto fra utlandet uten at du har noen plausibel forklaring på hvor de kommer fra. Det er ikke anbefalt.

Husk også at det vil være risikabelt å skaffe finansiering i en utenlandsk valuta. Norske banker er også veldig skeptiske til å låne ut penger til expats som har flyttet utenlands.

Et eventyr

Pakket og klart - Mange nordmenn flytter utenlands.
Det å flytte utenlands for å jobbe kan være et fantastisk eventyr. Men man skal tenke på mange ting før man begynner å pakke kofferten. Du har nemlig ingen garantier for at du skal gå i pluss rent økonomisk.

En av de viktigste tingene er å klargjøre med arbeidsgiver hvilke goder som er inkludert i kontrakten. 


Det er vanlig at man får dekket kostnader til bil, leilighet, rengjøringspersonale samt skolepenger til barnene sine. Husk også på at det er en del administrative ting du må gjøre før du reiser. Skatteetaten skal varsles. I tillegg trenger du å vite at du og hele familien din er forsikret fra dag én.

Comments

Popular posts from this blog

Lån til refinansiering

Vi antar at du som leser dette ikke tar opp mer lån til forbruk når du allerede har en inkassosak. Eventuelle nye lån på dette tidspunktet vil normalt være for å få refinansiert gjelden. Å refinansiere lønner seg spesielt dersom du skylder penger til flere banker og kredittkortselskap. Dette får er det mulig å få lån til, såfremt banken anser at du har inntekter nok til å betjene et nytt lån til refinansiering. Det har du sannsynligvis også, i og med at refinansieringen sannsynligvis innebærer lavere renter og totalkostnader. En annen fordel med å refinansiere er at du kan få innvilget lengre nedbetalingstid enn om du låner til forbruk. Det vil gi mindre avdrag, noe som vil til med å klare de månedlige kostnadene. Refinansiering blir stadig mer populært i Norge som følge av at mange har flere lån å betjene. Opplysningsplikt om du har inkassosaker Bankene har ingen praktisk mulighet til å sjekke om du har en inkassosak. Imidlertid vil mange de be deg opplyse om event

Forbrukslån som egenkapital

Stadig flere søker etter forbrukslån , enten for refinansiering eller egenkapital til kjøp av bolig, fritidseiendom, kjøretøy og andre kapitalkrevende investeringer. Det er flere problemstillinger knyttet til dette, både økonomisk og i forhold til myndighetenes retningslinjer. Her får du svarene. Vanskelig å skaffe nok egenkapital til bolig Det nye gjeldsregisteret gjør det vanskeligere å finansiere boligen med et usikret lån. Å bruke forbrukslån som egenkapital er mest vanlig når det er snakk om kjøp av bolig. Årsaken til fenomenet er først og fremst at kravet til egenkapital er høyt, og for tiden 15% av boligens verdi. Det er dermed vanskelig for mange å spare nok. Samtidig har boligprisene økt jevnt og trutt. For mange betyr dette at det summen de må skaffe til veie som egenkapital, stiger raskere enn det de klarer å spare. Plikt til å oppgi riktige opplysninger om gjeld Rent juridisk er det ikke noe i veien for å bruke et forbrukslån som egenkapital. Likevel har det skj